Aktuális közmunka

2010.

2010. évi közmunka programok a Dél-dunántúli régióban

Előzmények

A 2008 végén indított téli közmunka programmal együtt 2009-ben összességében 1 460 724 904 forint értékben valósultak meg közmunka programok a régióban, ami 2 667 álláshely létesítését tette lehetővé az év során.

2010. évi közmunka programok

2009. decemberében és 2010. januárjában összesen öt közmunka program került meghirdetésre, a téli-tavaszi közmunkaprogram kiegészítésének eredményeivel együtt a régióban eddig megítélt támogatás összértéke: 1 892 097 021,- Ft, melynek segítségével 3 796 fő számára nyílik lehetőség határozott idejű munkavégzésre.

2010/1. számmal meghirdetett „Téli-tavaszi” közmunkaprogram

A program célja, hogy 5 hónapos határozott idejű munkalehetőséget teremtsen a regisztrált álláskeresők, köztük legalább 50%-ban rendelkezésre állási támogatás jogosultjai számára úgy, hogy értékteremtő munkájukat helyi önkormányzati, vagy kistérségi célok érdekében végezzék. A pályázat kedvezményezi a leghátrányosabb, és a hátrányos besorolású kistérségeket, valamint azokat a településeket, ahol magas a RÁT jogosultak száma. A program kiemelt figyelmet fordít azokra, akiknek családjában egynél több, a RÁT kritériumainak megfelelő álláskereső van.
A pályázónak a megítélt támogatási összeg minimum 80%-át kizárólag a foglalkoztatni vállalt munkanélküliek bér- és közterheinek költségeire kell fordítania.

Pályázók köre:

  • a jogi személyiséggel rendelkező, többcélú kistérségi társulás, vagy
  • a társulás gyűlése által felhatalmazott tag-települési önkormányzat (gesztor), vagy
  • nonprofit gazdasági társaság, ha annak a társulás, vagy valamelyik tag- települési önkormányzat alapítója, és a társulás átruházza határozatával a pályázás és a program végrehajtásának jogát.

Azok a kistérségek pályázhattak, akik leghátrányosabb kistérségek, vagy hátrányos kistérségek, vagy azok az előző két kategóriába nem sorolt kistérségek, amelyek 2009 szeptemberben rendelkeztek legalább 200 nyilvántartott RÁT jogosulttal.

A közmunkaprogram kezdetének legkorábbi időpontja 2010. január 15., a befejezés végső határideje 2010. június 15. A futamidő alatt a pályázatban meghatározott átlaglétszám foglalkoztatását kell vállalni. Ez azt jelenti, hogy az 5 hónap különböző időszakaiban, a tervezett munka sajátosságainak megfelelően alakulhat a foglalkoztatottak száma.

A programba bevonható célcsoport:

Regisztrált álláskeresők, de a pályázóknak legalább 50%-ban RÁT jogosultakat kell foglalkoztatniuk.

Teljes dokumentum:


"Kórházak II" közmunkaprogram

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az Egészségügyi Minisztérium és a szakmai érdekképviseletek közreműködésével pályázati felhívást tett közzé járó- és fekvőbetegeket ellátó intézmények számára közmunkások képzésére és foglalkoztatására "Kórházak II" közmunkaprogram címmel.

A pályázó által (kötelezően) ellátott feladatok közül a programban foglalkoztatásra és képzésre választható tevékenységek köre:
  • gyakorló ápoló,
  • ápolási asszisztens,
  • általános asszisztens
  • betegkísérő
  • adminisztratív dolgozó.
Bővebb információ és pályázati dokumentáció:A Szociális és Munkaügyi Minisztérium közmunka pályázati felhívást tett közzé a 01/2010. számú "Téli- tavaszi" közmunkaprogram kiegészítésére 01/a/2010. sorszámmal

A pályázat célja:

A Szociális és Munkaügyi közmunkapályázatot hirdet a téli-tavaszi hónapokra, mert a munkaerőpiacon a gazdasági válság miatt beszűkültek az elhelyezkedési esélyek, korlátozottak az alkalmi munka lehetőségei, megnövekednek a családi kiadások.
A pályázat alapvető célja, hogy 3 és fél hónapos határozott idejű munkalehetőséget teremtsen azok számára, akik nem jogosultak sem RÁT ellátásra sem álláskeresési járadékra.

További információk: http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=13319&articleID=42183&ctag=articlelist&iid=1


Közmunka térképek


Közmunka pályázati eredmények 2010.

2010. évi közmunka pályázati eredmények

(forrás: http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=13319&articleID=42147&ctag=articlelist&iid=1)


2009.

Közmunka programok a Dél-dunántúli régióban

2007. és 2008. évi előzmények

A közmunka programok megvalósítására a DDRMK hagyományosan nagy hangsúlyt fektet. 2007-ben a régióban több, mint 2 milliárd forintot tett ki a közmunkaprogramok összértéke, amelyek mintegy 5 000 álláskeresőnek nyújtottak munkalehetőséget az év során a régióban. A DDRMK 300 millió forintot fordított a saját keretéből az ún. régiós közmunka program finanszírozására, mely összeget a Közmunka Tanács 290 millió forinttal egészített ki.
 
2008-ban átlagosan több, mint 6 700 fő foglalkoztatott vett részt a különböző közmunka programokban, amelyek összes értéke 2,75 milliárd forint volt. Az országos közmunka programok mellett a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ saját eszközeivel aktívan hozzájárult a foglalkoztatás bővítéséhez, ennek érdekében a közmunka programokat kiegészítő közhasznú foglalkoztatási programot is indított ebben az évben két alkalommal is (676 fő foglalkoztatása valósult meg, 178 millió forint értékben). Emellett a DDRMK kezdeményezésére 2008-ban is lebonyolításra került régió specifikus program, melynek összértéke 600 millió forint volt, a program a Közmunka Tanáccsal közös finanszírozásban (50-50%-os hozzájárulással) valósult meg.
 
2009. évi közmunka programok a régióban
 
2008. december 1-jétől kezdődött a Téli közmunka program, melynek során a régióban kettő kivételével minden kistérség szervezett közfoglalkoztatást, a régióban összesen 389 millió forint értékben. A program 2 hónapos volt, kezdetének legkorábbi időpontja 2008. december 1., a befejezés végső határideje 2009. február 15. volt. Összesen több, mint 1 700 fő jutott munkalehetőséghez.
 
2008-hoz hasonlóan 2009-ben is pályázhattak a megvalósítók a Téli közmunka programok meghosszabbítására, így minden, a program meghosszabbítására benyújtott pályázat pozitív elbírálásban részesült (egy kistérségi társulás nem nyújtott be pályázatot a hosszabbításra).


Közmunka programok 2009.Teljes dokumentum:

Virtuális Munkaerőpiac Portál


Elektronikus kapcsolattartás

ONLINE FELÜLET

Tájékoztató

Hirdetés

Látogatók száma
összes:2 438 636
napi:140
online:2
Utolsó módosítás
2016.07.07. 16:01
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre: Regisztráció