TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 20.,
Konrád, Tivadar
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 2023.02.10


Tizennégy napirendi pontot tárgyalt az új esztendő első ülésén Tolna Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése. A szervezet új elnevezése is a döntések nyomán vált hivatalossá, miután – az ellenzéki képviselők szavazatai miatt – tavaly nem teljesítették az Alaptörvénybe iktatott, minden vármegyére kiterjedő kötelezettséget. A kulcsfontosságú témák körébe tartozott továbbá a 2023-as év költségvetési rendelete, valamint az önkormányzati cégek működésével összefüggő dokumentumok jóváhagyása, de napirendre került a Sió-projekt is.

DSC_2006

A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatalban, február 10-én összegyűlt képviselők először a két ülés között történt eseményeket tekintették át. Eszerint a TOP, illetve a TOP Plusz keretében több mint hatvan Tolna vármegyei települést érintő, közel százhatvan támogatási kérelmet nyújtott be konzorciumban az adott települési, valamint a vármegyei önkormányzat. Arról is történt számadás, hogy a TOP Plusz esetében eddig összesen huszonöt támogatott projekt segítheti a jövőben a pályázók turisztikai, energetikai, egészségügyi és egyéb fejlesztési igényeit.

Mielőtt elfogadták volna az idei esztendő költségvetését, sort kerítettek a tavalyi büdzsé – szokásos negyedéves – módosítására is. Az új költségvetési rendelet alapján 2023-ban mintegy 977 millió forinttal gazdálkodik a vármegye.

Megszületett a döntés, mely szerint a korábbi Tolna Megyei Önkormányzat elnevezés helyett ezentúl Tolna Vármegye Önkormányzata címen működik a szervezet. Mint ismert: az Alaptörvény tavaly történt, tizenegyedik módosítása rendelkezett arról, hogy a megyéket 2023-tól a vármegye megnevezés váltja fel. Ehhez igazodva került volna sor a megyei önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítására tavaly decemberben – ekkor viszont az SZMSZ módosítást nem támogatták a közgyűlés – azon az ülésen többségben lévő – ellenzéki képviselői.

A közgyűlési tagok elfogadták a hivatal 2022. évi működésére vonatkozó beszámolót is, amelyet dr. Korossy Ildikó megyei jegyző terjesztett elő. A hivatalvezetői összegzés kitért az egyes osztályok által végzett munkára – a pénzügyi, jogi, titkársági, valamint a terület- és vidékfejlesztési feladatokat taglalva derült ki, hogy milyen általános, illetve projektszintű munka zajlott a szervezet berkein belül.

Az önkormányzat által alapított cégek feladat-ellátási szerződéseinek év elején szokásos jóváhagyása is megtörtént. Az előterjesztésekből kiderült, hogy közhasznú tevékenységeiken felül, a Tolnáért - Tolna Megyei Térségfejlesztési Nkkft. főként a TOP kapcsán felmerülő projektmenedzsmenti és közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos feladatokra, míg a TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nkkft. a nemzetközi projektek ellátására szerződik a vármegye önkormányzatával. Utóbbi cég külön napirendi pontban mutatta be üzleti tervét, amelyet a grémium ugyancsak elfogadott.

DSC_2034

A napirend tartalmazott egy beszámolót a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatától, mégpedig a 2015-ben átvett Magyarországi Német Színház hasznosítása kapcsán. Az önkormányzat elnöke, Englenderné Hock Ibolya írásban adott számot az elmúlt év történéseiről. Mint fogalmazott: a 2022. év rendhagyó volt a színház életében, hiszen a veszélyhelyzeti jogszabályok betartása, és a szükségesen meghozott intézkedések mellett biztosították a működést. Az időszakosan megengedett előadásokon túl, a közönség online színházélményben részesülhetett. Az elnöki beszámoló szerint az intézmény magas színvonalon, a közösség megelégedését kiváltva működik.

A képviselők a Sió csatornán megvalósuló komplex turisztikai fejlesztésről, azaz a Sió-projektről is tájékoztatást kaptak, ami összesen négy TOP-os pályázat által valósul meg.

A „Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme” című projekt mintegy 340 milliós támogatást nyert el, azonban a finanszírozás nem elegendő a megvalósításhoz, így jelenleg is zajlik a többlettámogatási kérelem elbírálása. A „Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem” című projekt esetében szintén költségmódosításra volt szükség, ami sikeresen megtörtént, így a 413 millióra emelt összeg már hozzájárul a projekt május végi befejezéséhez. Áprilisra tehető a „Vízi turisztikai szolgáltató központ és kapcsolódó kerékpárút kialakítása a Sió partján” című pályázat pénzügyi zárása, ami a költségeket tekintve 335 millió forintot foglal magában. Várhatóan márciusban indul nyílt közbeszerzési eljárás a negyedik, mintegy félmilliárd összköltségű projekt esetében, ami a „Szárazföldön és vízen a Sió mentén 4. ütem” címet viseli.

DSC_1978
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás