2011. november 23-án a Tolna Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatot fogadta XVI. Benedek Pápa.
 

A zarándok út Sárközi Károly ORÖ képviselőnek, Pataki Ilona az ORÖ  Tolna Megyei munkatársának és Sárközi János József a TMCKÖ elnökének szervezésében valósult meg.

A Tolna Megyei CKÖ a Kormány, illetve az Országos Roma Önkormányzat által képviselt új cigány politika alapjain nyugvó elképzelését valósította meg. A keresztény értékrend, szellemiség mentén 2011. áprilisában megkerestük Székely János püspök Urat, s kértük a segítségét, hogy megvalósíthassuk  a Tolna Megyei CKÖ álmát, mely szerint  a roma vezetőket fogadhassa XVI. Benedek Pápa audiencián.

 

Az elképzelésünk megvalósúlhatott, mely azt gondolom, hogy üzenet értékű Magyarország cigányainak és nem cigányainak egyaránt. De üzenet értékű az Európai Uniónak is  akkor, amikor soha nem látott nemzeti és nemzetközi összefogásra, együttgondolkodásra van szükség mind Magyarországnak, mind az  EU-nak.

Féltve őrzött erekjéje ezentúl a Tolna Megyei romáknak a Szent Atya által megáldott kereszt, mely a későbbiek folyamán a Tolna megyei Lengyel település templomában lesz elhelyezve.

A Megyei Önkormányzat ezen döntésével is méltóan kíván megemlékezni és adózni az 1945. novemberében csendőrsortűz által halt cigány áldozatok emlékének. Terveink szerint az ereklyét igény szerint a megyében a különböző cigány ünnepekre, illetve egyházi ünnepekre mód és lehetőség lesz el vinni, bemutatni.

Amennyiben rákattint a "Tolna Megyei Cigány Önkormányzat Vatikáni Zarándokútja" címre megnézheti az ott készült képeket, illetve a "Az apostoli Áldás Magyarország cigányainak" címre kattintva láthatja az ott készült videóanyagot.

 
Nyomtatás PDF-be Vissza