Idegenforgalom
 
Tolna megye kedvező turisztikai idegenforgalmi vonzerejét a nyugodt természeti környezet, a vadászat, a népmûvészet, a kulturális értékek, a néprajzi hagyományok és a történelmi borvidék képviseli. A Gemenci-erdõ és a gyulaji rezervátum világhírû. A gyulaji erdõkbõl több világrekordot elérõ dámvadtrófea került már ki, s a gemenci trófeák közül is több nyert aranyérmet.
 

A Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező Gemenci-erdő csodálatos állat- és növényvilággal büszkélkedhet. Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri ligeterdeje számtalan madárfajnak ad otthont. A turisták által látogatható mintegy 35 km hosszú Tolna megyei szakasz erdei kisvasúttal, ileltve a Duna-holtágon közlekedő kishajóval járható be. A megye másik kedvelt vadászati területe a Tamásitól nem messze található Gyulaji-erdő. Itt is számos védett növényritkaság és nagy számú vadállomány található. A vaddisznó és az őz mellett az erdő legértékesebb nemes vadja a dámszarvas.

A Duna és a Szekszárdi-dombság között húzódó Sárköz néprajzi érdekességû települései Õcsény, Decs, Sárpilis és Alsónyék. A sajátos sárközi kultúrát a népviselet, a népszokások, szõttesek és hímzések õrzik még ma is. A régmúlt idők mindennapjait bemutató kiállítás található a decsi tájházban. A német nemzetiség emlékei a szakályi, a györkönyi, a gyönki, a bonyhádi és a kocsolai tájházakban tekinthetők meg. A bukovinai székelyek kultúrája szintén meghatározó szerepet játszik a megye folklórjában. Történetüket, viseletüket Bonyhádon a Székely Házban és a Völgységi Múzeumban láthatják az érdeklődök.

A Szekszárdi-dombság a leghíresebb magyar borvidékek egyike, a szüreti népszokásokat bemutató Szekszárdi Szüreti Fesztivál több tízezer látogatót vonz. Szekszárdi borászok és borok többször sikert arattak külföldi megmérettetéseken is. Szekszárdon és környékén a vörösborok közül a Kadarka, a Merlot, a Kékfrankos, a Zweigelt és a Cabernet a legelterjedtebb. A fehér borok közül a Chardonnay és az Olaszrizling.

A vidék termál- és gyógyvizekben gazdag. A Dombóvár melletti Gunarasban és Tamásiban épült fürdõhelyeket sok külföldi vendég -jelentõs részben a megyébõl elszármazott német -is látogatja. A gunarasi gyógyfürdőben elsősorban mozgásszervi megbetegedéseket, szív- és érrendszeri elváltozásokat, gyomor-, bél- és epebántalmakat, nőgyógyászati, fogíny- és szájbetegségeket kezelnek eredményesen, de légzőszervi, továbbá bőrgyógyászati problémák esetén bizonyított a víz gyógyhatása. Tamásiban hét különböző vízhőmérsékletű és méretű medence áll a vendégek rendelkezésére. A magas sótartalmú, alkálikloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz elsősorban mozgásszevi bántalmakban szenvedőknek ajánlott.

Több emberöltő óta élnek egymás mellett különböző nemzetiségek Tolnában, megőrizve saját hagyományukat, kulturájukat. Ennek is köszönhető a népművészet sokszínűsége, ami nyomon kövthető az építészeti sajátosságokon, a falusi mesterségeken, a népviseleteken és nem utolsó sorban a gasztronómiai szokásokon is. A túrázásra, kirándulásra csábító vidéket a látogató könnyen bejárhatja néhány nap alatt, megismerve ezzel a környék lakóinak életét. Tolna megye az ország egyik legszebb érintetlen szeglete, ahol nincsenek zsúfolt és forgalmas nagyvárosok, csak bájos kisvárosok és kedves falvak.

Ajánlott weblapok:

www.szekszard.hu

www.szekszardibor.hu

http://szekszardibor.lap.hu

www.tamasi.hu

www.tolna.hu

www.simontornya.hu

www.bataszek.hu

www.dunafoldvar.hu

www.paks.hu

www.dombovar.hu

www.bonyhad.hu

www.gemenczrt.hu

www.gyulajrt.hu

www.gunaras.hu

 

 
Nyomtatás PDF-be Vissza