SAJTÓKÖZLEMÉNY
Közös nyilatkozat a megyék megmentéséért
 
Az ezeréves magyar megyerendszer a vidéki emberek utolsó végváraiként működnek - áll a szeptember 29-én, a Magyarországi Megyék V. Országos Találkozóján elfogadott nyilatkozatban, melyet dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke is aláírt.
 
A nyilatkozat szerint jelenleg csak a megyerendszer az, amely felvállalja a vidéki társadalmat, a közösségek és az emberek védelmét, legyen szó akár kórházakról, akár iskolákról, patikákról vagy megszűnésre ítélt vasutakról. Ha megszűnnének a megyék, akkor az általuk ellátott kötelező feladatokat az amúgy is forráshiánnyal küszködő települési önkormányzatoknak kellene átvenniük, ami megpecsételhetné a sorsukat – mondta Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a találkozó házigazdája ünnepi beszédében.

A nyilatkozat második pontja az ópusztaszeri emlékpark közös támogatásáról szól. 200 millió forint kellene azonnal, hogy az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban felújítsák azt az épületet, melyben 1995 nyara óta újra látható a Feszty-körkép.
Az épület teteje annyira rossz állapotban van, hogy egy nagyobb szélvihar bármikor veszélyesen megrongálhatja a már most is beázó tetőszerkezetet. Az épület és a kép megmentésére - dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke kezdeményezésére - alapítványt hoznak létre a megyei önkormányzatok. Az alapítvány másik célja, hogy az emlékparkot a magyarság elfogadott nemzeti találkozóhelyévé fejlessze.


Szekszárd, 2007. október 1.

Üdvözlettel:

Réger Balázs
kabinetvezető
 
Vissza