A PÉCS EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA 2010 PROGRAMHOZ KAPCSOLÓDÓ REGIONÁLIS FEJLESZTÉSEK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KERETÉBEN MEGVALÓSULÓ
„SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK JAVÍTÁSA A VÁRMEGYEHÁZA ÉS KÖRNYÉKE FELÚJÍTÁSÁVAL”
 
Összesen mintegy 830 millió Ft-ból megújul Szekszárd és Tolna megye egyik legimpozánsabb épülete, a Vármegyeháza. A pályázaton csak városok és megyei jogú városok önkormányzatai indulhattak, ezért megvalósítása érdekében Szekszárd Megyei Jogú Város és a Vármegyeháza tulajdonosa, a Tolna Megyei Önkormányzat társulást hozott létre. A kiíró szervezet támogatásra érdemesnek ítélte az elképzeléseket és összesen 615 millió Ft összegű támogatásban részesítette a projektet. Szekszárd Megyei Jogú Város mintegy 10 millió Ft, a Tolna Megyei Önkormányzat pedig 205 millió Ft összegű önrészt biztosít a pályázathoz.
 
Az átalkítás során felújításra kerül a tetőszerkezet és nyílászárók, megújul a homlokzat és a gépészet. A Vármegyeháza udvarára új mobil színpad készül, mely fesztiválok és előadások méltó helyszíne lesz. Terveink szerint az épületben többek között kávézó, idegenforgalmi információs pont, ajándékbolt és múzeum is helyet kap. Ez utóbbi egyrészt Szekszárd történeti emlékeit vonultatja fel, másrészt a feltárandó Árpád-kori templom maradványait mutatja majd be. Megújul a megyei közgyűlésnek és számos konferenciának is helyet adó emeleti díszterem is.

A cél, hogy olyan kulturális központ jöjjön létre, amely megfelel a modern elvárásoknak, alkalmas fesztiválok rendezésére és kiszolgálja a kulturális és különböző képzőművészeti igényeket is.

Szekszárd belvárosában a volt Vármegyeháza és környéke rekonstrukciójával, kulturális tartalommal feltöltött multikulturális, látogatóbarát centrum létrehozása a cél. A funkciók a XXI. századi elvárásoknak megfelelő komplexitással a társadalmi elfogadhatóság és igény figyelembe vételével lesznek kialakítva, és minőségi kulturális infrastruktúrát biztosít a városban megrendezésre kerülő programsorozatoknak, fesztiváloknak, konferenciáknak. Szekszárd város egyedi, vonzó történelmi Béla király tere bekapcsolódik a város kulturális és társadalmi életébe a multifunkcionális feladatokkal felruházott Vármegyeháza révén. A rendezvények, fesztiválok lebonyolítása mellett a város történelmi múlttal rendelkező tere, épülete a hagyományőrzés és az identitást segítő, közösségi találkozóhely funkcióval, közösségépítő szereppel is bír.

Közművelődési, kulturális, vendégváró fejlesztést valósít meg a két önkormányzat, amely révén a különböző kiállítások mellett lehetőség teremtődik konferenciák, szimpóziumok, tematikus találkozók, stb. lebonyolítására. A projekt legaktívabb tevékenysége az épület felújítása, renoválása, átépítése, a kulturális igényekhez igazodó belső és külső terek kialakítása, szabadtéri színpad kialakítása, felállítása, és a fejlesztéshez kapcsolódó eszközbeszerzések. A szakmai tartalom része a Vármegyeháza környékének rendezése is a közösségi tér kialakításának preferálásával és  ehhez megfelelő utcabútorok kihelyezésével. A projekt sikeres megvalósításával vonzó, rendezett városkép alakul ki.


A megvalósulás tervezett időpontja:
2010. március 01. - 2011. június 30.
Projekt összköltsége: 830.863.792 Ft
Támogatás mértéke: 615.277.724 Ft (74,05 %)

Kedvezményezett:
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata
7100 Szekszárd, Béla király tér 8.
Postai cím:
7100 Szekszárd, Béla király tér 8.
Telefon: 74/ 504-100
Fax: 74/ 510-251
www.szekszard.hu

Konzorciumi partner:
Tolna Megyei Önkormányzat
7100 Szekszárd, Szent István tér 11-13.
Postai cím:
7101 Szekszárd, Pf: 82
Telefon: 74/505-600
Fax: 74/505-657
www.tolnamegye.hu


Közreműködő Szervezet:
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség
Nonprofit Kft.
7621 Pécs, Mária u. 3.
http://www.deldunantul.com/
 
Nyomtatás PDF-be Vissza